WW basislogo met kleinere tagline.png

# FERTILITY STUFF

ALS VROUWEN ZICH ERGENS DRUK OM MAKEN,

DAN IS HET WEL OM HUN VRUCHTBAARHEID.

Vooral veel jonge vrouwen maken zich druk over hun vruchtbaarheid, omdat ze liever nog niet zwanger willen worden. Maar tegelijkertijd zijn er ook een heleboel vrouwen, die juist wél zwanger willen worden en zich zorgen maken als het voor hun gevoel niet snel genoeg lukt. De meeste vrouwen, vooral als het voor hen de eerste keer gaat zijn, vinden het behoorlijk spannend als ze proberen zwanger te worden. Maar feit is dat het bij de één nu eenmaal langer duurt dan bij de ander. Niemand heeft het voor het zeggen, het blijft een mengelmoes van natuur, gezondheid, voldoende kennis en dom geluk. Hoe dan ook, maak je vooral maar niet te snel ongerust. Bij de meeste vrouwen is het gewoon een kwestie van tijd.

HOE LANG HET GEMIDDELD DUURT.

In theorie kun je na één keertje vrijen al zwanger zijn. En in enkele gevallen is dat ook zo, maar meestal is het de eerste keer echt nog niet raak. Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting, 70 procent binnen een halfjaar en ruim 80 procent na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger. Dus maak je vooral geen zorgen. Na je 35ste duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het namelijk wordt om zwanger te worden, gewoonweg omdat je vruchtbaarheid afneemt. Er zijn vrouwen die zo'n sterke kinderwens hebben, dat ze van het vrijen bijna een verplichting maken. Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven toch?! Ook voor je partner:)

ALS JE STOPT MET VOORBEHOEDSMIDDELEN (ANTICONCEPTIE).

Zo gauw je stopt met voorbehoedsmiddelen, oftewel met anticonceptiemiddelen zoals bijvoorbeeld, de pil, het spiraal en/of het condoom, kun je al snel zwanger raken. Sommigen vrouwen zijn dezelfde week nog zwanger, maar bij de meesten duurt het wel wat langer. Wat wel zeker is, is dat je zelf al heel veel kunt doen om het kindje in je buik zo sterk en gezond als mogelijk te maken. Op deze website kun je de 10 dingen checken die het meest belangrijk zijn om te weten én te doen voordat je zwanger wordt, maar ook als je dit al bent. Maar als je echt 100% zeker wilt zijn, maak dan, zo gauw je gestopt bent met anticonceptie, een afspraak met ons voor een vrijblijvend WOKEWOMEN® consult op een van onze locaties in Nederland!

VRUCHTBAAR, VRUCHTBAARDER, VRUCHTBAARST.

Als je regelmatig ongesteld bent, dan ben je ongeveer 2 weken na je laatste menstruatie het vruchtbaarst. Rond die tijd vindt ongeveer de eisprong plaats en dan hebben sommige vrouwen zelfs meer zin om te vrijen. De eicel blijft na de eisprong ongeveer 12 uur vruchtbaar. Zaadcellen blijven 2 á 3 dagen leven. Als je snel zwanger wilt worden, dan kun je dus het beste 24 tot 48 uur vóór de eisprong vrijen. Als je heel precies wilt zijn, kun je ook een ovulatietest kopen bij de apotheek of drogist. Deze geeft aan welke twee dagen je het meest vruchtbaar bent.

SAMEN LEKKER SPORTEN EN SUPER GEZOND ETEN.

Daarnaast is gezond leven voor jou maar óók voor je partner ook ontzettend belangrijk. Drink weinig, of liever helemaal geen alcohol. Eet samen niet teveel en vooral heel gezond; veel groenten en fruit. Sport en beweeg zoveel mogelijk. Voor meer tips over gezond zwanger worden check je hier onze 10 checkpoints. Als je partner wilt weten waar hij aan kan werken om jullie kindje zo sterk mogelijk te maken, kijk dan op de pagina speciaal voor onze mannen!

ALS JE TELKENS MAAR NIET ZWANGER WORDT.

Als het lang duurt om zwanger te worden, ook al is het maar voor je gevoel, dan raken de meeste vrouwen ongeduldig en/of bezorgd. Over het algemeen hoef je jezelf niet meteen ongerust te maken, al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je na 12 maanden nog steeds niet zwanger bent geworden, terwijl je wel regelmatig seks hebt, dan kun je natuurlijk contact opnemen met je huisarts of een verloskundige. Meestal is er dan nog steeds niets aan de hand en duurt het gewoon wat langer dan bij andere mensen. Maar mocht er nu wel iets spelen, dan krijgen jij en je partner wellicht een doorverwijzing naar een gynaecoloog. In het ziekenhuis kunnen er dan verschillende vruchtbaarheidsonderzoeken worden gedaan. Als er een oorzaak gevonden wordt, zijn er vaak behandelingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld een hormoonbehandeling of IVF.

  • WOKE WOMEN Facebook
  • WOKE WOMEN Instagram

WOKE WOMEN® is een collectief van getalenteerde vakvrouwen, werkzaam in de wetenschap, geneeskunde en verloskunde. Onze expertise is het vrouwelijk lichaam en alles wat daarmee te maken heeft. WOKE WOMEN® is door vrouwen speciaal voor vrouwen opgericht. Want er is reeds veel kennis beschikbaar om het leven van vrouwen veel beter en leuker te maken, maar dit komt vaak nog onvoldoende bij ons vrouwen terecht. Dat is nu anders. WOKE WOMEN® wordt gesteund door diverse organisaties die zich hard maken voor

vrouw-gecentreerde zorg en een betere gezondheid en levenskwaliteit van alle vrouwen in Nederland; Erasmus MC, ZonMW, HELLP Stichting, Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP), Verloskundigenpraktijk Baren & Zo, Verloskundigenpraktijk Anno, Verloskundigenpraktijk De Kuip, Partera Verloskundig Centrum, Embe Verloskundigen, Keita Verloskundigenpraktijk, Verloskundigen Barneveld, Verloskundigenpraktijk Doula, Verloskundigenpraktijk De Kei, GGD Hart voor Brabant.

AMERSFOORT

BARNEVELD

DEVENTER

TILBURG

ZOETERMEER

PROFESSIONALS

PLEASE JOIN OUR CLUB!

Verloskundigepraktijk De Kei

033 - 480 18 80

Verloskundigen Amersfoort

033 - 455 20 45

Verloskundigenpraktijk Aandelaak
033 - 472 09 81 

Verloskundigen Barneveld 

0342 - 412 380

Verloskundigenpraktijk Matea

06 - 38 92 19 76

Verloskundigenpraktijk Anno

0570 - 630 308

Baren & Zo Verloskundigenpraktijk

0570 - 650 591

Verloskundigenpraktijk De Kuip

0570 - 799 050

GGD Hart voor Brabant

0900 - 463 64 43

Embé Verloskundigen

079 - 341 87 98

Kéita Verloskundigenpraktijk

079 - 321 71 72

Partera Verloskundig centrum

079 - 321 84 85

Betrokken Huisartsen

UTRECHT

Als je ook als professional of (zorg)organisatie onderdeel wilt worden van het WOKE WOMEN® collectief, voorlichtingsmateriaal wilt bestellen en/of tips wilt ontvangen over hoe een (kinderwens)consult georganiseerd kan worden, mail dan naar professionals@wokewomen.nl

Verloskundigenpraktijk Doula

030 - 244 06 03

Vrouwgecentreerde zorg

Gezondheidszorg

Geneeskunde

Gynaecologie

Verloskunde

Wetenschap

Vruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid

Perinatale sterfte

Overgewicht

Overgang

Overgangsverschijnselen

Overgangsproblemen

Menstruatieproblemen

Puberteit

Hormonale veranderingen

Kinderwens

Zwangerschap

Leefstijl

Preconceptiezorg

Female strength

Girlpower

Moeders

Vrouwen

Gender equality

Emancipatie

Feminisme

Gelijke rechten

Onafhankelijkheid

Gelijkwaardigheid

Gezondheid

Vrouwspecifieke diagnose

Social change

Beweging

Nieuwe generaties

Verantwoordelijkheid